Odstranjevanje tapet

Za odstranjevanje tapet vam ni potrebno najeti profesionalca s tega področja, to je čisto samostojni projekt, ki ga lahko rešite v manj kot eni uri oziroma odvisno od materiala tapete ali fototapete. Papirnate imajo malo bolj zapleten postopek odstranjevanja vendar se ga da kljub temu izvesti samostojno. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti in dobro je vedeti katere so. Odstranjevanje tapet glede na material: 

Flis tapete: 

Material iz flisa je na trgu razmeroma nov vendar zahvaljujoč številnih izjemnih prednosti se sedaj uvršča na prvo mesto materialov za tapete. So odlična toplotna in zvočna izolacija, odlikuje jih trpežnost in enostavno vzdrževanje ter odstranjevanje, odporne so na svetlobo in lahko se brišejo z vlažno gobico. Primerne so za vse prostore. Izdelane so iz netkanih celuloznih vlaken in sintetičnih (vinil) vlaken, stisnjenih skupaj. Postopek odstranjevanja: 

  1. S stene odstranite vso dekoracijo (slike, obešalniki)  in morebitne pritrjene kose pohištva (police, omare, televizor) vključno z žeblji, ki so kot posledica ostali v steni. 
  2. Tapeto primete v zgornjem ali spodnjem kotu, jo odvihate in enostavno potegnete dol s stene 
  3. Odstranjujete jih po posameznih trakovih, tako kot pri polaganju
  4. Po odstranitvi vseh trakov je postopek končan, praviloma bi morale odstopiti enostavno brez ostankov lepila na steni

Tekstil tapete:

Material iz tekstila je primeren za razkošne prostore. To se odraža tudi v njegovi ceni. So težje in zato odlična kot toplotna in zvočna izolacija. Na trgu obstajajo različne vrste tekstilnih stenskih oblog. Tekstilne tapete so malo bolj zahtevnejše in občutljivejše za vzdrževanje saj je material iz blaga bolj vpojen in se težje briše, vseeno pa se jih da enostavno popivnati z vlažno krpico. Postopek odstranjevanj: 

  1.  

 

Papirnate tapete: 

  1. Preden začnete odstranjevati papirnate, je pomembno, da druge površine v sobi zaščitite pred vodo in milom, ki jih boste uporabljali med postopkom, priporočamo, da na tla položite prevleko iz papirja oziroma zaščito.